Zo ziet Yoba eruit. In het weeshuis van Mama Justine. De Yoba-productiekeuken draait op volle toeren. Met steeds meer nieuwe klanten. Het kan, door eenmalige crowdfunding.

We zijn trots op iedereen in Uganda die aan de slag is met Yoba. Bijvoorbeeld op Mama Justine. Haar weeshuis heeft weer een nieuwe klant gevonden voor de Yoba die het produceert: het ICU Guesthouse in Kampala, Uganda. De eigenaar van het guesthouse, Sander, heeft ervoor gezorgd dat de Yoba beschikbaar is in de koelkasten op het terras. Voor 2500 Ugandese shilling (0,73 euro) kunnen de gasten genieten van 400ml heerlijk verse Yoba.

Opbrengst: goed besteed

De opbrengst uit de verkoop van Yoba besteedt Mama Justine aan het opvangen van de weeskinderen in haar huis, aan gezonde voeding en aan schoolgeld om ze een goede toekomst te bieden. Bovendien leren de kinderen hoe een klein bedrijf wordt gerund én ze leren zelf de Yoba te maken. Daar hebben ze later iets aan.

Voor de kinderen

De geproduceerde Yoba levert ook rechtstreeks een bijdrage aan de voeding en het verbeteren van de conditie van de kinderen. Van elke productiebatch is 20 tot 50 liter Yoba bestemd voor de kinderen die in het weeshuis verblijven én voor straatkinderen die een keer per dag komen aanlopen om hun maag te vullen.

Crowdfunding

Voor het inrichten van de productiekeuken heeft een eenmalige crowdfunding-actie plaatsgevonden. Dankzij de fantastische steun van onze donateurs en crowdfunders heeft het weeshuis de productiematerialen kunnen aanschaffen en de eerste productierondes van de Yoba kunnen financieren. Met eenvoudige middelen en wat schilderwerk heeft de productie-keuken bij Mama Justine zelfs de vorm gekregen van een ‘Yoba promotion house’, dankzij crowdfunding.

Steeds meer Yoba

Ondertussen is Yoba in de stad Kampala op steeds meer plekken te koop. Niet alleen bij het weeshuis in het guesthouse. Verschillende supermarkten in de stad – bijvoorbeeld Capital Shopper Nakawa – heeft Yoba in het schap staan. Er zijn al meerdere lokale producenten!