Posters, markeerstiften, grote foto’s en natuurlijk een zakje Yoba-bacteriën. Met deze materialen in mijn tas trek ik de komende zes maanden door het platteland van Uganda. Om workshops te geven aan lokale zuivelboeren. Ik ga ze laten zien hoe ze Yoba kunnen maken.

Een overvolle taxi of de snelle bodaboda, een soort racemotor, brengt mij hier waar ik zijn moet. Bij verschillende boeren, die vaak in samenwerkingsverbanden zuivel produceren. Maken ze zelf melk, dan ga ik ze leren hoe je hiervan yoghurt kunt maken. De bedrijfjes die yoghurt produceren laat ik tijdens de workshops kennismaken met onze probiotische bacteriën.

Workshops in en rond Masaka

De reacties op de workshops zijn veelal positief. Boeren zijn geïnteresseerd en zien de voordelen. Zo was ik in de omgeving van de stad Masaka bij de vijf mannen van het bedrijf Dovek. Na hun opleiding gingen zij aan de slag bij een grote yoghurtfabrikant, maar na een tijd besloten ze voor zichzelf te beginnen. Momenteel maken ze 600 liter per week! Het Yoba-productieproces en de bacteriën helpen ze om nog verder te groeien.

Beperkingen

Veel kleinschalige fabriekjes hebben te maken met beperkingen waar wij ons in Nederland geen voorstelling bij kunnen maken. Zo heeft de kleine zuivelfabrikant Kalungu geen koelingssysteem voor hun melk. Met als gevolg dat ze alleen kleine hoeveelheden melk kunnen produceren met behulp van boeren uit de nabije omgeving. Tijdens mijn actieve workshops met acht medewerkers, hebben we van hun melk yoghurt gemaakt. Die we de dag erna hebben aangeboden aan tien lokale winkeliers. Binnen no-time was alles uitverkocht. De volgende bestelling van bacteriën is alweer binnen.

Samenwerking

Om Yoba meer bekendheid te geven op het platteland, werken we samen met andere organisaties. Zoals de EADD, de East Africa Dairy Development-project. Ugandezen die voor dit project werken, ondersteunen me waar nodig. Ze bieden me zelfs een slaapplek aan bij hun thuis. Verder ben ik al vijf keer te gast geweest bij de radio, wat natuurlijk ook weer bijdraagt aan de verspreiding van de bekendheid van Yoba!

Ook heb ik een training gegeven aan het personeel van de SEDFA, de Sembabule District Farmers Association. Zij hebben hun eigen agriwinkel, waarin ze ook de Yoba-bacteriën verkopen. Boeren in de regio die van mij een workshop hebben gehad, kun daar terecht voor hun Yoba. En dat is het doel: wij laten zien hoe het moet, zij kunnen zelf aan de slag.